zaterdag, augustus 27, 2011

vrijdag, augustus 26, 2011

donderdag, augustus 25, 2011

Kamp Westerbork (4)

Het kamp had ook strafbarakken. Mensen die zich niet aan de regels hadden gehouden werden daarin opgesloten. Onder mensen die 'zich niet aan de regels hielden' vielen ook de onderduikers die verraden/ontdekt  waren.

Zo is Anne Frank en haar familie ook in een van de strafbarakken ondergebracht. De strafbarakken werden van de anderen gescheiden door dubbele rijen prikkeldraad.

Kamp Westerbork

Kamp Westerbork

Er kon ook gewerkt worden op het kamp. Er was een batterijsloperij waar Anne waarschijnlijk ook gewerkt heeft voordat ze werd afgevoerd.

Kamp Westerbork

Kamp Westerbork

woensdag, augustus 24, 2011

Kamp Westerbork (3)

De woonbarakken waren niet voorzien van toiletten. Op het kamp waren 'latrines' gebouwd. Privacy bestond niet.

Kamp Westerbork

Kamp Westerbork

Kamp Westerbork

dinsdag, augustus 23, 2011

Kamp Westerbork (2)

Op het kamp woonden vluchtelingen uit Duitsland en Oostenrijk. Dat waren de eerste bewoners. Zij zijn ook het langst gebleven, want zij stelden namelijk de lijsten samen van mensen die op transport werden gesteld. Er heeft een school gestaan op het kamp maar dat werd dus uitsluitend bezocht door de kinderen van die Duitse en Oostenrijkse vluchtelingen.

Kamp Westerbork


Bij aankomst moesten de mensen zich laten registreren. Daar was een speciaal groot barak voor. In datzelfde barak vonden ook toneelvoorstellingen plaats.

Kamp Westerbork

Kamp Westerbork

Er was ook een groot ziekenhuis op het kamp. Groot genoeg om een kleine stad te bedienen. Met goede uitrusting en volop personeel. Ooit kwam er een klein jongetje binnen. Erg achter in groei en doodziek. Kosten noch moeite werden gespaard om het jongetje te 'redden'. Er werd uit het buitenland zelfs een speciale couveuse voor hem gehaald en een specialist.

Alles werd in het werk gesteld om het jongetje er weer bovenop te helpen. Eenmaal hersteld, werd hij met zijn moeder op transport gesteld en drie dagen later werd hij vergast.

Kamp Westerbork

maandag, augustus 22, 2011

Kamp Westerbork (1)

Op onze tweede dag in het noorden hebben we kamp Westerbork bezocht. Heel indrukwekkend. Het is niet mijn gewoonte maar bij deze foto's wil ik toch toelichting geven. De komende week zal ik iedere dag wat foto's laten zien van kamp Westerbork.

Dit is de ingang van het kampterrein.

Kamp Westerbork

Kamp Westerbork

Er staan geen barakken meer op het terrein. Op iedere plek waar een barak heeft gestaan zijn taluds aangelegd en op een driehoekig bord staat wat voor een barak er heeft gestaan.

Kamp Westerbork

Kamp Westerbork


zondag, augustus 21, 2011

Een weekend in het noorden (12)

Achter de dijk troffen we deze beauty aan.

Austin of England

Austin

Austin

Austin